Valuta instellen: Mijn rekening (0) Artikel
WORD NU EEN LORD OF LADY
Background Image

Loch Ness

Als een van de meest iconische bezienswaardigheden van Schotland, is een bezoek aan Loch Ness zeker iets om toe te voegen aan de bucketlist. Doordrenkt van geschiedenis en gevestigd in de prachtige Schotse Hooglanden, raden we onze Lords, Lairds en Ladies ten zeerste aan een reis te maken om een ​​glimp op te vangen van Nessie, het beruchte monster van Loch Ness!


Waar ligt Loch Ness?

Waar ligt Loch Ness in Schotland?

Het Schotse meer, Loch Ness, is een groot zoetwatermeer dat ongeveer 37 kilometer (23 mijl) ten zuidwesten van Inverness (de dichtstbijzijnde stad bij de Loch and Highland Capital) ligt. Het wateroppervlak ligt 6-meter (52 voet) boven zeeniveau.

Is Loch Ness verbonden met de zee?

Het beroemde Loch ligt tussen een reeks onderling verbonden Schotse wateren. Aan de zuidkant van het Loch is het verbonden met zowel de rivier de Oich als een deel van het Caledonië Canal, dat vervolgens naar Loch Och leidt. Aan de noordkant is er de Bona Narrows die uitkomt in Loch Dochfour, die de rivier de Ness voedt en een ander deel van het kanaal naar Inverness, dat uiteindelijk via de Moray Firth naar de Noordzee leidt.

Loch Ness gelegen ten zuidwesten van Inverness op de kaart van Schotland,

Hoe groot is Loch Ness?

Wat is de omvang van Loch Ness?

Loch Ness is na Loch Lomond het op een na grootste meer van Schotland, gemeten naar oppervlakte, met een indrukwekkende 56 km2! Op het langste punt strekken de wateren zich 36 km (ongeveer 23 mijl) uit en heeft het een maximale breedte van 2,7 km (ongeveer 1,7 mijl breed).

Hoe diep is Loch Ness?

Op het diepste punt zakt het water van Loch Ness 230 meter naar beneden. Dit maakt het na Loch Moar op een na diepste meer van Schotland. Als je echter het uitgestrekte oppervlak en de diepte samen bekijkt, kan Loch Ness worden omschreven als het meest omvangrijke/grootste meer van het VK. Er wordt gezegd dat het meer water bevat dan alle meren van Engeland en Wales samen!

Hoelang duurt het om Loch Ness over te zwemmen?

Vanwege de diepte van Loch Ness is het aan te raden om daar niet te zwemmen. Het water blijft het hele jaar door bitterkoud en daarom kunnen zwemmers een aanzienlijk risico lopen op een koudwaterschok of onderkoeling.

Degenen die wel in Loch Ness zwemmen, zijn getrainde koelwater zwemmers, wiens lichamen zijn geacclimatiseerd aan de anders gevaarlijke temperaturen. De eerste persoon die over Loch Ness werd gezwommen, was de Britse tiener Brenda Sherratt in 1966, die de lengte ervan in 31 uur en 27 minuten zwom! Sindsdien hebben velen deze historische duik voltooid als solo-zwemmen of als onderdeel van estafetteteams.


De geschiedenis van Loch Ness

Urquhart Castle

Urquhart Castle, dat uitkijkt op Loch Ness, heeft een grote rol gespeeld in de dramatische geschiedenis van het meer.

Daterend uit de 13e tot de 16e eeuw en gebouwd op de plaats van een vroegmiddeleeuws fort. Urquhart speelde een rol in de oorlogen van de Schotse onafhankelijkheid en werd vervolgens gehouden als een koninklijk kasteel, dat verschillende keren werd overvallen door de MacDonald-graven van Ross. Dit conflict duurde voort, zelfs nadat het kasteel in 1509 aan de Clan Grant was toegekend. Het kasteel werd ondanks deze verdere invallen versterkt, maar werd halverwege de 17e eeuw vrijwel verlaten.
Urquhart was partially destroyed in 1692 to prevent its use by Jacobite forces and it subsequently decayed. Nowadays, the castle is owned by Historic Scotland and has a visitor centre, which was built in 2002. You are able to explore the ruin and climb to the top of Grant Tower to enjoy jaw-dropping views over the loch and the Great Glen.

Het Monster van Loch Ness

Loch Ness is beroemd gemaakt door de aanwezigheid van het enige echte monster van Loch Ness, waarvan wordt gezegd dat het onder het oppervlak op de loer ligt. Liefkozend ‘Nessie’ genoemd, zijn wetenschappers verbijsterd door haar potentiële bestaan.

De bekendste vroege vermelding van Nessie die veel aandacht trok, was een artikel in de Inverness Courier gepubliceerd op 2 mei 1933, over een groot “beest” of “walvisachtige vis”. Het artikel besprak een waarneming van een enorm wezen met het lichaam van een walvis die in het water in het meer aan het rollen was, gespot terwijl zij en haar man John op 15 april 1933 op de A82 aan het rijden waren.

Nadat dit verhaal naar buiten kwam, werd de mogelijkheid van een ‘monster’ een mediafenomeen, waarbij Londense kranten hun correspondenten naar Schotland stuurden en zelfs een aanbieding van een beloning van £ 20.000 voor iedereen die het beest kon vangen. Zo begon het begin van de vele jaren van obsessieve zoektocht naar een waterdier dat eruitziet als een dinosaurus met een lange nek.

Sindsdien staat Nessie in de voorhoede van lokale folklore en nieuws. Er zijn meer dan 1000, soms onverklaarbare, ooggetuigenverslagen en waarnemingen geweest die de eeuwige aanwezigheid van Nessie bij Loch Ness blijven voeden.

Leer meer over de geschiedenis, folklore en culturele impact van het monster van Loch Ness in onze Monstergids van Loch Ness.


Bezoek Loch Ness

Hoe kom ik bij Loch Ness…

Met de auto

De A9 is de hoofdweg naar Inverness vanuit de steden Perth, Edinburgh en Glasgow. Daarom is de meest gebruikelijke route bij het zoeken naar een routebeschrijving naar Loch Ness wanneer u met de auto reist, de A9 op te gaan en de aanwijzingen naar Inverness te volgen. Een rit met de auto van Edinburgh naar Loch Ness duurt ongeveer 3 uur en 20 minuten en van Glasgow naar Loch Ness is het 3 uur en 26 minuten.

Met de trein

U kunt ook de trein naar Inverness nemen in ongeveer 3,5 uur vanaf Edinburgh of Glasgow Queen Street. Eenmaal in Inverness kunt u gemakkelijk andere delen van Loch Ness bereiken met lokale bussen.

Met het vliegtuig

Inverness heeft ook een eigen luchthaven die zich op minder dan 7 mijl van het stadscentrum bevindt.

Hoe zich in Loch Ness te verplaatsen

Het is mogelijk om rond het beroemde Loch te rijden en van het uitzicht te genieten, maar als u zich meer avontuurlijk voelt, kunt u wandelen, fietsen of paardrijden op de nieuwe Loch Ness 360 Trail, een 80 mijl lange schilderachtige rondwandeling langs de route van de Great Glen Way aan de noordkant en South Loch Ness Trail aan de zuidkant. Met veel boottochten en Nessie-tours vanuit Inverness, Fort Augustus en Drumnadrochit, kunt u ook langs het meer varen!


Accommodaties in Loch Ness

Als u van uw reis een vakantie wilt maken, hebben wij de perfecte plek voor u om te verblijven. 8 The Monastery is een luxe appartement met eigen kookgelegenheid in het klooster Fort Augustus Abbey. Het is exclusief voor onze Lords and Ladies en zal zeker een vleugje nobele luxe toevoegen aan uw Loch Ness-avonturen. Lees hier meer over het 8 Klooster.


A cascade of water flowing down the rock face of a steep cliff in the forest near Loch Ness. People climbing the rocks and standing on a ledge by the water.
Plodda Falls (afbeelding te goed Bezoek Groot-Brittannië via Visit Inverness Loch Ness)

Wat in Loch Ness te doen

Loch Ness biedt voor elk wat wils. Gelegen in de prachtige Schotse Hooglanden, worden bezoekers getrakteerd op een unieke balans tussen natuur, geschiedenis en cultuur. Er zijn een aantal wereldberoemde toeristische attracties en tours die u zullen helpen het meeste uit uw reis te halen.

Vergeet niet van de omliggende gebieden te profiteren, met enkele van de meest verbluffende Schotse landschappen op slechts een steenworp afstand… En waarom niet een uitstapje maken naar het naturreservaat Highland Titles om uw perceel te bezoeken en ons natuur behoudswerk voor jezelf in actie te zien!

Lees onze topaanbevelingen voor onze Gids met ‘Dingen om te doen in Loch Ness’.